منوی دسته بندی

درباره ایران

تاریخ ایران

ایران یکی از کشورهای پهناوری است که توانسته تاریخ بسیار پیچیده‌ای را برای خود رقم بزند. به گفته محققان تاریخی، ایران با داشتن عظمت و شکوهی مثال زدنی در دوره‌های مختلف تاریخی، دارای جذابیت ویژه‌ای است. به همین دلیل بررسی تاریخ ایران در دنیا برای بسیاری از افراد جذاب و قابل توجه است.

بخش زیادی از تاریخ ایران زمانی شکل گرفت که آریایی‌ها به این خاک آمدند و به شکل‌گیری یک تمدن جدید کمک کردند.

به طور کلی تاریخ ایران به دو بخش ایران قبل از اسلام و ایران بعد از اسلام تقسیم می‌شود که هریک از این بخش‎ها خود نیز به بخش‌های کوچکتری تقسیم می‌شوند.

تحقیقات نشان می‌هد که آریایی‌ها که از نژاد سفید پوستان هستند، در ابتدا در شمال دریاى سیاه و خزر تا نزدیکی دو رود سیحون و جیحون زندگی می‌کردند اما بعدها دسته‌ای از آنها به اروپا و دسته‌های دیگر به سمت ایران و هند رفته‌اند. به همین دلیل به آنها اقوام آسیایى گفته می‌شود. همچنین به زبان آنها نیز، هند و اروپایى می‌گویند. آریایی‌های هند و ایران تا سال‌ها در کنار یکدیگر زندگی می‌کردند، به همین دلیل تا مدت‌ها یک زبان مشترک با یکدیگر داشتند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید واژه آریایی به معنای شریف است. در تاریخ، اقوام آریایی، قومی بسیار فرهیخته و دانا بودند و از جنگ و خشونت دوری می‌کردند. بسیاری از محققان بر این باورند که همین طرز فکر و رفتار باعث شد تا بتوانند در زمینه‌های مختلفی به موفقیت برسند.

ایرانیان عرب نیستند اما در برخی از شهرها و استان‌های ایران به خصوص استان خوزستان، مردمان عرب زبانی وجود دارند.

امروز ایران

همانطور که گفته شد ایران دارای تاریخی بسیار جذاب است و همین جذابیت باعث شده تا اتفاقاتی که در تاریخ ایران رقم زده شده است، هیچگاه فراموش نشوند. همچنین اتفاقاتی که در گذشته رخ داده‌اند تاثیرات بسیار زیادی بر وضعیت حال این کشور دارند.

به عنوان مثال تاریخ ایران توانسته است تاثیرات بسیار مثبتی بر صنعت گردشگری داشته باشد. این موضوع برای همه ما بسیار شفاف است و می‌دانیم که هر ساله تعداد بسیار زیادی گردشگر و محقق از سرتاسر دنیا برای بازدید از مکان‌های تاریخی و انجام تحقیقات به این کشور می‌آیند. همین مورد توانسته است باعث ایجاد تغییر در وضعیت اقتصادی ایران شود.

نکته مهمی که وجود دارد این است که گذشته ایران کاملا با امروز ایران مرتبط است و هر آنچه که امروز از ایران می‌بینیم ریشه‌ای در گذشته دارد.

استان‌های ایران

ایران ۳۱ استان دارد که پایتخت ایران تهران است. تقسیمات کشوری به ترتیب شامل استان‌ها، شهرستان‌ها، بخش‌ها و دهستان‌ها می‌شود. هیچ منطقه خودمختاری در این کشور وجود ندارد و از استاندار تا بخش‌دار، توسط وزارت کشور منصوب می‌شوند. در هر سطح نیز یک شورا وجود دارد و شورای عالی استان‌ها از نمایندگان شوراهای استان تشکیل می‌شود. وزارت کشور این اختیار را دارد که شهرداران را نیز منصوب کند اما اعضای شورای شهر، به صورت محلی انتخاب می‌شوند. دهکده‌ها نیز توسط دهیار که توسط شورای همان ناحیه، توصیه می‌شود، اداره می‌شوند.

استان‌ها و شهرهای مختلف دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند که در ادامه به بررسی استان‌ها می‌پردازیم.

استان آذربایجان شرقی

استان آذربایجان شرقی یکی از استان‌های شمالی ایران است که تبریز یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران، مرکز این استان است. در سرشماری که در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت مشخص شد که در حدود ۵ درصد از جمعیت ایران را استان آذربایجان شرقی به خود اختصاص داده است.

این استان به دلیل داشتن آب و هوای خنک و جاذبه‌های طبیعی مانند ارتفاعات سهند، چشمه آب معدنی کندوان، دره لیقوان، غار اسکندر و … هرساله میزبان مسافران و گردشگران بسیار زیادی است.

این استان ۲ فرودگاه دارد. فرودگاه اصلی این استان، فرودگاه بین المللی شهید مدنی تبریز است.

استان آذربایجان غربی

استان آذربایجان غربی یکی دیگر از استان‌های شمالی ایران است. مرکز این استان شهر ارومیه است. به دلیل نزدیک بودن به دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس از آب و هوای مرطوبی برخودار است. به همین دلیل در زمستان توده‌های هوای سرد وارد این استان می‌شوند، به طوری که شاید تحمل هوای سرد در این استان برای غیر بومیان کار آسانی نباشد. همچنین این استان با داشتن جاذبه‌های طبیعی بسیار زیاد از جمله دریاچه ارومیه، برای بسیاری از گردشگران از اهمیت و جذابیت ویژه‌ای برخودار است.

این استان ۴ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی این استان فرودگاه بین المللی شهید باکری ارومیه است.

استان اردبیل

استان اردبیل یکی از استان‌های ایران است که با داشتن بافت سنتی و قدیمی خود می‌تواند بخشی از گذشته و تاریخ ایران را به خود اختصاص دهد. استان اردبیل به غیر شهر اردبیل که مرکز این استان است، ۱۰ شهر دیگر را در خود جای داده است.

نام اردبیل از واژه اوستایی آرتاویل گرفته شده است. کلمه آرتا به معنای مقدس و ویل به معنای شهر است که ترجمه آن شهر مقدس است.

استان اردبیل با استان ولگوگراد در کشور ترکیه خواهرخوانده است.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین المللی اردبیل است.

استان اصفهان

استان اصفهان، مرکزش شهر اصفهان است. این استان تقریباً در مرکز ایران قرار دارد. اصفهان یکی از شهرهای تاریخی و صنعتی ایران است.

اصفهان با داشتن اماکن تاریخی زیبا مانند سی و سه پل، میدان نقش جهان، عالی قاپو و کلیسای وانک از جذابیت ویژه‌ای برای گردشگران، به خصوص گردشگران خارجی برخودار است.

بسیاری از کارخانه‌های تولیدی معروف مانند ذوب آهن در این استان قرار دارد.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان است.

استان البرز

استان البرز جدیدترین استان ایران است که در سال ۱۳۸۹ به طور رسمی در لیست استان‌های ایران قرار گرفت. رشته کوه البرز از شمال این استان می‌گذرد و به همین دلیل نام البزر برای این استان انتخاب شده است. مرکز این استان شهر کرج است و به عنوان پنجمین شهر پرجمعیت ایران شناخته معرفی شده است. گفته می‌شود که شهر کرج پس از شهر تهران دومین شهر مهاجرپذیر ایران است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه پیام کرج نام دارد.

استان ایلام

استان ایلام که به آن عروس زاگرس می‌گویند در غرب رشته کوه زاگرس قرار دارد. استان ایلام در سال ۱۳۵۳ با مرکزیت شهر ایلام تاسیس شد. استان ایلام دارای معادن نفت، گاز و کانی‌های غیر فلزی بسیار زیادی است. همچنین بخشی از اقتصاد این استان بر پایه کشاورزی و دامپروری است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه ایلام نام دارد.

استان بوشهر

استان بوشهر، مرکزش شهر بوشهر است. این استان به عنوان یکی از استان‌های جنوبی کشور است. با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، توانسته است پیشرفت زیادی در تولیدات خرما و صادرات آن داشته باشد. همچنین این استان یکی از صادرکنندگان ماهی و میگو به سایر نقاط ایران و جهان است.

استان بوشهر و شهرهایی مانند بندر بوشهر، بندرگناوه و بندر دیلم به این دلیل که شهرهای ساحلی ایران در خلیج فارس هستند، در فصل‌های زمستان و بهار میزبان مسافران بسیار زیادی هستند. همچنین این شهرها ارتباطاتی با کشورهای حاشیه خلج فارس مانند امارات، قطر، کویت، بحرین و عربستان دارند.

استان بوشهر با شهرهای مرسین در کشور ترکیه و حیدرآباد در کشور هند خواهرخوانده است.

این استان ۴ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین المللی بوشهر است.

استان تهران

استان تهران، مرکزش شهر تهران است که یکی از مهم‌ترین بخش‌های ایران است. شاید اهمیت این استان به این دلیل است که پایتخت ایران در آنجا واقع شده است و به نوعی باعث شکل‌گیری ارتباط نقاط مختلف ایران با شهر تهران شده است.

استان تهران با داشتن نقاط خوش آب و هوا، از سال‌ها قبل مهاجران بسیار زیادی را به سمت خود جذب کرده است، که برخی از آنها به صورت فصلی و برخی دیگر به صورت دائم در این مناطق سکونت دارند. همچنین در شهر تهران برخی از اماکن نوظهور مانند برج میلاد و پل طبیعت، باعث جذب مسافر و بازدیدکنندگان بسیار زیادی از سرتاسر ایران و جهان به سمت این استان شده است.

فرودگاه امام خمینی و فرودگاه مهرآباد از مهم‌ترین فرودگاه‌های ایران هستند که در شهر تهران قرار دارند.

استان چهارمحال و ختیاری

استان چهارمحال و بختیاری که مرکز آن شهرکرد است، بیستمین استان پهناور ایران است. یکی از نکات جالبی که در این استان وجود دارد این است که ساکنان آن با زبان‌های فارسی، لری بختیاری و ترکی صحبت می‌کنند.

شیوه خاص زندگی ساکنین این استان یکی از جذابه‌های گردشگری این استان محسوب می‌شود. استان ایلام علاوه جاذبه‌های طبیعی، با داشتن مراسم مذهبی متنوع در زمان‌های مختلف، توجه گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه شهرکرد نام دارد.

استان خراسان جنوبی

استان خراسان جنوبی تا سال ۱۳۸۳ با استان‌های خراسان رضوی و شمالی، یکی بودند. پس از تقسیم این استان، شهر بیرجند به عنوان مرکز استان خراسان جنوبی انتخاب شد. این استان به لحاظ مساحت در رتبه سوم قرار دارد. همچنین شهر طبس که تا چند سال قبل به استان یزد تعلق داشت، اکنون جزء شهرهای استان خراسان جنوبی است.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین المللی بیرجند است.

استان خراسان رضوی

استان خراسان رضوی، مرکزش شهر مشهد است. این استان یکی از استان‌های مذهبی است.

شهر مشهد به این دلیل که حرم امام رضا (ع) در آنجا واقع شده است، هر ساله میزبان تعداد زیادی از مسافران است که باعث رونق گردشگری مذهبی در این شهر شده است. شهر مشهد به عنوان یکی از شهرهای مذهبی ایران و جهان شناخته می‌شود. این شهر یکی از پرجمعیت‌ترین شهرهای ایران است.

این استان ۴ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین المللی شهید هاشمی نژاد مشهد است.

استان خراسان شمالی

استان خراسان شمالی که یکی دیگر از بخش‌های استان قدیمی خراسان بزرگ است، به لحاظ وسعت در رتبه پانزدهم قرار دارد. مرکز این استان شهر بجنورد است. بجنورد پرجمعیت‌ترین شهر استان خراسان شمالی است و پس از آن شهر شیروان در رتبه دوم قرار دارد. این استان به لحاظ منطقه جغرافیایی در جایی واقع شده است که گردشگران کمی به آنجا سفر می‌کنند. در واقع جاذبه‌های گردشگری طبیعی و تاریخی زیادی در این استان وجود ندارد.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بجنورد است.

استان خوزستان

استان خوزستان مرکز تولید نفت و گاز در ایران است. مرکز این استان شهر اهواز است. همچنین شهرهای خرمشهر، آبادان، اندیمشک، بندر ماهشهر، شوشتر، دزفول از جمله شهرهای شناخته شده هستند که در این استان واقع شده‌اند. این استان آب و هوای نیمه بیابانی دارد و جزء مناطق گرمسیر ایران است.

استان خوزستان با استان بورسا در کشور ترکیه خواهرخوانده است.

این استان ۶ فرودگاه دارد که فرودگاه‌های اصلی آن فرودگاه بین المللی اهواز و فرودگاه بین المللی آبادان است.

استان زنجان

در سال ۱۳۷۳ با جدا شدن شهر قزوین و توابع آن، دو استان جدید شکل گرفت که یکی از آن استان زنجان بود. مرکز استان زنجان شهر زنجان است. اکثر ساکنین این استان با زبان ترکی آذربایجانی صحبت می‌کنند. همچنین استان زنجان از جمله استان‌هایی است که بخشی از اقتصاد و درآمد خود را به تولید صنایع دستی و سوغات اختصاص داده است. به عنوان مثال چاقو و فرش از جمله صنایع دستی معروف این استان هستند.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه زنجان نام دارد.

استان سمنان

استان سمنان یکی از پهناورترین استان‌های ایران است. مرکز سمنان شهر سمنان است که به عنوان پرجمعیت‌ترین شهر این استان نیز ثبت شده است. همچنین شهرهای دیگری مانند گرمسار، شاهرود و بسطام در این استان واقع شده‌اند.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه سمنان است.

استان سیستان و بلوچستان

استان سیستان و بلوچستان، مرکزش شهر زاهدان است. این استان دومین استان پهناور ایران است و پس از استان کرمان، به عنوان بزرگترین استان ایران ثبت شده است. از جذابیت‌های استان سیستان و بلوچستان، برخورداری از مناطق کوهستانی، جنگلی و باتلاقی است. همچنین این استان موقعیت بسیار خوبی برای کشت میوه‌های استوایی و گرمسیری دارد.

این استان ۵ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین المللی زاهدان است.

استان فارس

استان فارس، مرکزش شهر شیراز است. این استان یکی از پهناورترین استان ایران است. استان فارس دارای اماکن تاریخی بسیار زیادی است و هم به عنوان یکی از شهرهای مذهبی ایران شناخته می‌شود.

بنای تاریخی تخت جمشید، پاسارگاد و نقش رستم از معروف‌ترین اماکن تاریخی استان فارس هستند.

امکان معروف دیگری مانند باغ ارم، باغ عفیف آباد، نارنجستان قوام، مقبره حافظ و سعدی دو شاعر فرهیخته ایرانی در شیراز قرار دارند.

حرم شاه چراغ و آستانه سید الادین حسین از شناخته شده‎ترین اماکن مذهبی ایران و شیراز هستند.

شهر شیراز نیز به عنوان یکی از پیشرفته‎ترین قطب‎های پزشکی در دنیا شناخته شده است. به عنوان مثال سال‌ها است که مسافران بسیار زیادی برای انجام برخی از عمل‌های جراحی مانند پیوند کبد به شیراز مراجعه می‎کنند.

شهر شیراز با شهرهای زیر خواهرخوانده است:

  • وایمار در کشور آلمان
  • نانجینگ در کشور چین
  • چونگ کینگ در کشور چین
  • کوالالامپور در کشور مالزی
  • اکادیر در کشور مراکش
  • دوشنبه در کشور تاجیکستان
  • پچ در کشور مجازستان
  • نیکوزیا در کشور قبرس

این استان ۹ فرودگاه دارد که ۲ فرودگاه در حال ساخت می‌باشند. فرودگاه اصلی این استان فرودگاه بین‌المللی شهید دستغیب شیراز است که یکی از مهم‌ترین فرودگاه‌های ایران است.

استان قزوین

استان قزوین یکی از استان‌های نزدیک به استان تهران است که مرکز آن شهر قروین است. در نوشته‌هایی باستانی که از یونان به جای مانده است، قزوین با نام «راژیا» معرفی شده است. در زمان حکومت صفویه، شهر قزوین برای مدتی پایتخت ایران بوده است. به همین دلیل گردشگرانی که به تاریخ علاقه‌مند هستند، بازدید از شهر قزوین را حتماً در برنامه سفر خود جای می‌دهند.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه قزوین نام دارد. این فرودگاه بیشتر برای سم‌پاشی مزارع و پروازهای تفریحی استفاده می‌شود.

استان قم

استان قم، مرکزش شهر قم است. این استان یکی دیگر از استان‌های مذهبی ایران است که حرم حضرت معصومه (س) و مسجد جمکران در آنجا قرار دارد. این استان به عنوان کوچک‌ترین استان ایران به ثبت رسیده است.

شهر قم نیز مانند شهر مشهد به دلیل داشتن اماکن مذهبی، در تمام فصل‌های سال میزبان مسافران مذهبی است.

شهر قم به عنوان مرکز تحقیقات علوم دینی در ایران شناخته می‌شود.

استان قم به این دلیل که به استان‌های اصفهان و تهران نزدیک است، مسافران بسیار زیادی از این دو استان به سمت شهر قم می‌روند. همچنین این استان تقریباً در مرکز ایران قرار دارد، به همین دلیل برای سفر از شمال به جنوب یا برعکس و از شرق به غرب یا برعکس، باید از این استان عبور کنید.

این استان یک فرودگاه دارد که در حال ساخت است.

استان کردستان

استان کردستان که مرکز آن شهر سنندج است، یکی از استان‌های کوهستانی ایران است. بانه، مریوان و سقز از جمله شهرهای این استان هستند. در تاریخ استان کردستان آمده است که نام شهر سنندج در گذشته «سیر» بوده است. سیر در زبان فارسی به معنای سی‌سَر است. اکثر ساکنین استان کردستان با زبان کردی صحبت می‌کنند، حتی در برخی از مناطق این استان، ساکنین با زبان فارسی هیچگونه آشنایی ندارند. کردها از اصیل‌ترین اقوام ایرانی هستند.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه اردلان سنندج است.

استان کرمان

استان کرمان، مرکزش شهر کرمان است. مانند بسیاری از نقاط دیگر ایران با داشتن بافت تاریخی ارزشمند خود توانسته است در لیست استان‌های پُر طرفدار ایران به لحاظ گردشگری قرار بگیرد. یکی از معروف‌ترین بناهای تاریخی این استان، ارگ بم و باغ شاهزاده ماهان (یا باغ شازده) است.

یکی از بزرگترین مناطق کاشت پسته در این استان قرار دارد که بخش زیادی از آن در شهر رفسنجان کشت می‌شود. پسته کرمان یکی از معروف‌ترین پسته‌ها در جهان است.

این استان ۵ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین المللی کرمان است.

استان کرمانشاه

استان کرمانشاه هفتمین استان ایران به لحاظ وسعت است. مرکز استان کرمانشاه شهر کرمانشاه است. کرمانشاه یکی از مناطق کوهستانی ایران است که میان فلات ایران و جلگه بین‌النهرین قرار گرفته است. گفته می‌شود در گذشته این استان مرکز حکومت و استقرار مادها بوده است.

این استان نیز به عنوان یکی از استان‌های خوش آب و هوای ایران به ثبت رسیده است. همچنین آثار تاریخی که در این استان وجود دارد، می‌تواند توجه بسیاری از گردشگران را به سمت خود جلب کند.

استان کرمانشاه با شهر‌های زیر خواهرخوانده است:

  • رسبورگ در کشور آمریکا
  • اشپیلیت در کشور کروواسی
  • غازی عینتاب در کشور ترکیه
  • جزیره سیسیل در کشور ایتالیا

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه بین المللی کرمانشاه است.

استان کهگیلویه و بویراحمد

مرکز استان کهکیلویه و بویراحمد شهر یاسوج است. این استان که جزء مناطق لر نشین ایران به حساب می‌آید، در امتداد رشته کوه‌های زاگرس و دنا قرار گرفته است. استان کهکیلویه و بویراحمد دارای منابع غنی نفت و گاز است. همچنین این استان دارای باغ‌های گردو و مرکبات بسیار زیادی است که به رونق اقتصادی این استان کمک کرده است. این استان با راه‌اندازی حوضچه‌های پروش ماهی، به یکی از مناطق پروش ماهی قزل‌آلا تبدیل شده است.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه یاسوج است.

استان گلستان

استان گلستان، مرکزش شهر گرگان است. این استان هم مرز با استان مازندران است. به لحاظ آب و هوایی مانند استان‌های گیلان و مازندران از رطوبت بالایی برخودار است. بسیاری از مسافرانی که برای زیارت به شهر مشهد می‌روند، به این استان نیز سفر می‌کنند.

استان گلستان با استان مانغیستاو در کشور قزاقستان خواهرخوانده است.

این استان ۲ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه گرگان است.

استان گیلان

استان گیلان، مرکزش شهر رشت است. یکی دیگر از استان‌های شمالی و سرسبز ایران است. استان گیلان مانند استان مازندران دارای جذابه‌های طبیعی زیادی است. همچنین این استان با داشتن مزارع کشت چای و برنج، یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان چای و برنج است. آب و هوای استان گیلان مانند دیگر استان‌های شمالی ایران، از درصد رطوبت بالایی برخوردار است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه رشت است.

استان لرستان

خرم آباد مرکز استان لرستان و بیستمین شهر بزرگ ایران است. مرتفع‌ترین بخش این استان اشترانکوه است که در حد فاصل شهرستان‌های دورود، ازنا و الیگودرز قرار گرفته است. به مردمان ساکن در این استان لر می‌گویند. این واژه در دوره‌ای که اعراب به ایران حمله کردند، برای ساکنین این منطقه انتخاب شد که به معنای کوچ‌نشینان ایرانی تبار است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه خرم آباد است.

استان مازندران

استان مازندران، مرکزش شهر ساری است. این استان در شمال ایران قرار دارد و با استان‌های تهران، گیلان و گلستان هم مرز است. آب و هوای استان مازندران متاسفانه باعث از بین رفتن بسیاری از اماکن تاریخی شده است.

جذابه‌های گردشگری این استان، شامل جنگل و دریا است. سرسبزی این استان باعث شده است تا شهرهای این استان از هوای پاک و تمیزی برخوردار باشد. به هم دلیل بسیاری از افراد تمایل دارند تا به این استان سفر کنند. همچنین بسیاری از افراد برای دیدن دریای خزر به شهرهای ساحلی این استان سفر می‌کنند.

استان مازندران با استان دارالسَّلام در کشور تانزانیا خواهرخوانده است.

این استان ۳ فرودگاه دارد که فرودگاه اصلی آن فرودگاه بین‌المللی ساری است.

استان مرکزی

استان مرکزی با مرکزیت شهر اراک که به آن پایتخت صنعتی ایران می‌گویند، در گذشته عراق نام داشت. گفته می‌شود شهر اراک در حدود دو قرن پیش در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار شکل گرفته است. استان مرکزی یکی از استان‌هایی است که انسان‌های بزرگ و فرهیخته‌ای از جمله پروفسور محمود حسابی، میرزا تقی خان امیرکبیر در آنجا متولد شده‌اند. به همین دلیل این استان برای بسیاری از ایرانیان با ارزش و مهم است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه اراک است.

استان هرمزگان

استان هرمزگان، مرکزش شهر بندرعباس است. این استان مانند استان بوشهر از استان‌های جنوبی کشور است. به لحاظ صنعت و کسب و کار به استان بوشهر شباهت دارد. درواقع بسیاری از افراد شاغل در این استان در زمینه تولید خرما و صید آبزیان فعالیت می‌کنند.

استان هرمزگان با استان مرسین در کشور ترکیه خواهرخوانده است.

این استان ۸ فرودگاه دارد که فرودگاه‌های اصلی آن فرودگاه بین المللی بندرعباس، فرودگاه بین المللی کیش و فرودگاه بین المللی قشم است.

استان همدان

استان همدان که مرکز آن شهر همدان است به عنوان یکی از شهرهای باستانی ایران به ثبت رسیده است. شهر همدان در زمان حکومت مادها با نام هگمتانه شناخته شد. این استان از رودها و چشمه‌های بسیاری زیادی بهرمند است که شناخته شده‌ترین آنها رودخانه گاماسیاب است. گفته می‌شود بخش وسیعی از درآمد این استان از طریق تولیدات صنایع دستی سفالی است. بیشتر کارگاه‌های تولیدی سفال در شهر لاله‌جین است.

استان همدان با استان اسپارتا در کشور ترکیه خواهرخوانده است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه همدان است.

استان یزد

استان یزد، مرکزش شهر یزد است. استان یزد با داشتن اماکن تاریخی زیاد و همچنین فضای مناسب برای محققان در حوزه نجوم، به عنوان یکی از نقاط پرطرفدار از نگاه گردشگران است.

شهر یزد علاوه بر جذب گردشگر و مسافر، چند سالی است که به عنوان مرکز ناباروری در ایران و جهان شناخته شده است.

این استان یک فرودگاه دارد که این فرودگاه، فرودگاه یزد است.

جزیره‌های ایران

ایران دارای ۱۹ جزیره مسکونی و ۲۴ جزیره غیرمسکونی است.

جزیره‌های مسکونی

جزیره‌های مسکونی عبارت‌اند از:

  • ابوموسی
  • تنب بزرگ
  • تنب کوچک
  • خارک
  • خارکو
  • سیری
  • شیف
  • صدرا
  • جزیره فارسی
  • فرور بزرگ
  • قشم
  • کیش
  • لاوان
  • لارک
  • جزیره مینو
  • نگین
  • هرمز
  • هنگام
  • هندورابی

جزیره‌های غیرمسکونی

جزیره‌های غیرمسکونی عبارت‌اند از:

  • ام الکرم (گُرم)
  • ام سیله (خان)
  • بونه
  • تهمادون (تهمادو یا جبرین)
  • چراغی
  • خرو
  • دارا (دیره)
  • رُمیله
  • سه‌دندون
  • شلحه حاج‌حسین
  • شلحه معاویه
  • شلحه ثوامر
  • شیخ کرامه
  • شیدوَر (مارو، شتور، شطور)
  • عباسک
  • فرور کوچک (فرورگان)
  • قبر ناخدا
  • مُرغی
  • مُطاف
  • مولیات
  • میر مُهَنّا
  • ناز
  • نخیلو

اقوام، زبان و دین

اقوام مختلفی در ایران زندگی می‌کنند.

زبان رسمی ایران فارسی است.

در قانون ایران، دین رسمی اسلام شیعه است.

همسایگان ایران

ایران با کشورهای ترکیه، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ارمنستان و عراق، همسایه و هم مرز است.

از سمت شرق با افغانستان و پاکستان دارای مرز مشترک است.

از سمت غرب با کشورهای ترکیه و آذربایجان هم مرز است.

از سمت غربی با کشور عراق هم مرز است.

از سمت جنوب و دریا با کشورهای عمان، کویت، امارات، قطر، بحرین و عربستان دارای مرز مشترک دریایی است.

آب و هوای ایران

ایران یکی از کشورهایی است که دارای آب و هوای مختلفی از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق است. به طور کلی یکی از خاص‌ترین کشورهای دنیا است.

مسافران می‌توانند در یک فصل از سال، آب و هوای مختلفی را تجربه کنند. ایران در فصل‌های گرم دارای مناطقی است که آب و هوای خنکی را تجربه می‌کنند. استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان از جمله استان‌هایی هستند که آب و هوای بسیار خنکی دارند.

استان‌های جنوبی کشور مانند استان هرمزگان، بوشهر و خوزستان از مناطق گرمسیر کشور هستند. جالب است بدانید در فصل زمستان که شاید در بسیاری از نقاط ایران هوا سرد باشد، این استان‌ها از آب و هوای معتدلی برخودار هستند.

علوم و تکنولوژی

ایران یکی از کشورهای پیشرفته در بسیاری از علوم است. به عنوان مثال ایران همیشه به عنوان یکی از قطب‌های پیشرفته پزشکی در دنیا معرفی می‌شود. این اتفاق نیز می‌تواند ریشه در گذشته این کشور داشته باشد. کشور ما با داشتن دانشمندانی مانند ابوعلی سینا توانسته است حتی علوم خود را در زمینه پزشکی در اختیار سایر کشورهای دنیا قرار دهد.

علوم مختلفی که ایران توانسته است در آنها به موفقیت برسد، باعث ایجاد تغییرات بسیار زیادی در وضعیت اشتغال و اقتصاد شده‌اند. همچنین ایران با کمک دانشمندان و انسان‌های فرهیخته توانسته است خود را از وابستگی به برخی کشورها بی‌نیاز کند و به صادرات برخی از تولیدات و فروش دانش فنی در زمینه تولیدات بپردازد.

در این کشور دانشگاه‌های بزرگی مانند دانشگاه تهران، صنعتی شریف، امیرکبیر، شهید بهشتی، دانشگاه شیراز و… وجود دارند که تا حدودی باعث جذب دانشجو از سایر کشورها به سمت ایران شده‌اند.

سایر اطلاعات

مساحت ایران ۱۶۴۸۱۹۵ کیلومتر مربع (یا ۶۳۶۳۷۲ مایل‌مربع) است که ۷/۰۷ درصد از آن مساحت آبی است.

واحد پول ریال است که از تومان نیز استفاده می‌شود. برای تبدیل ریال به تومان باید یک صفر از سمت راست حذف کرد.

منطقه زمانی +۳:۳۰ UTC است.

پیش شماره تلفن کشور ایران ۰۰۹۸ است.

کد ISO 3166 ایران IR است.

جهت رانندگی سمت راست است.

دامنه ملی ایران ir. است.

به این مطلب امتیاز دهید. سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز است.
[تعداد امتیازها 1 عدد و میانگین امتیازها 5]